background

Laparoskopik ve Robotik

banner
Laparoskopik ve Robotik

Geleneksel veya açık cerrahi olarak da bilinen cerrahi, cerrahın tek bir büyük kesim (veya insizyon) yapmak için neşter kullanmasıdır. Cerrah, operasyon yapılacak alanı net bir şekilde görebilir ve geniş kesiden operasyon yapılır. Günümüzde artık teknolojinin de gündne-güne gelişmesiyle birlikte minimal invaziv(robotik-laparoskopik) ameliyatlar daha yaygın hale geldi. Minimal invaziv cerrahi sadece küçük kesikler gerektirir. İşlem için kullanılan aletler bu kesilerden geçirilir. İki tip minimal invaziv cerrahi şunlardır:

  1. 1) Klasik laparoskopik cerrahi. Bir kamera içeren ince cerrahi aletler küçük kesilerden sokulur ve cerrah tarafından doğrudan elle kontrol edilir. Laparoskopik cerrahi, bir cerrahın, ellerini doğrudan vücut boşluğuna sokmak zorunda kalmaz. Karında yapılan anahtar deliği büyüklüğünde kesilerden sokulan trokar adı verilen kanallardan yerleştirilen aletler kullanılarak elde edilir. Karın boşluğu, cerrahın ameliyat edebileceği bir çalışma alanı sağlamak için karbondioksit gazı ile şişirilir. İç organların görüntülenmesi, trokar bölgelerinden birine yerleştirilen bir kamera ile sağlanır.
  2. 2) Robotik veya robot yardımlı cerrahi. Robotik cerrahide, robotik bir konsoldan video kamera dahil cerrahi aletler yerleştirilir. Konsolda cerrah, ameliyat edilecek alanın oldukça büyütülmüş ve net bir 3D görüntüsünü görebilir. Gelişmiş optik teknoloji, cerrahlara yüksek çözünürlüklü, büyütülmüş bir görünüm sağlamakla kalmaz, aynı zamanda üç boyutlu derinlik algısını da sağlar. Robotik cerrahi, açık cerrahiye göre ameliyat edilen bölgenin daha iyi büyütülmüş ve daha yüksek çözünürlüklü görüntüsünü sunar

Ürolojide, robot-laparoskopi yardımlı cerrahi mesane, böbrek ve prostat kanserleri veya bu organların kanser dışı diğer durumları gibi çeşitli durumları tedavi etmek için kullanılır.

Ürolojide en çok kullanılan robotik prosedürler şunlardır:

  • Prostatektomi (prostatın alınması)
  • Kısmi ve radikal Nefrektomi (böbreğin bir kısmının veya tamamının alınması)
  • Pyelo/Üreteroplasti (idrar yolunun bir kısmının çıkarılması ve yeniden yapılandırılması)
  • Sistektomi (mesanenin bir kısmının veya tamamının çıkarılması)
  • Retroperitoneal Lenf Nodu Diseksiyonu veya RPLND (karın arkasındaki lenf bezlerinin çıkarılması)

Robotik-Laparoskopik cerrahi açık cerrahiye göre nasıldır?

Ağrı ve daha küçük yara izi olur. Dolayısıyla hasta memnuniyeti açısından daha iyi sonuçlar verir. Ameliyat sonrası iyileşme açık cerrahiye göre çok daha hızlı olur. Bu da hastanın hastanede daha kısa süre kalmasına ve normal gündelik hayatına daha hızlı dönmesini sağlar. Ameliyatın küçük deliklerden, kamera yardımı ile yapılması, açık cerrahiden çok daha net ve detaylı bir görüş alanı sağlar. Bu da, ameliyatın daha az travma ile bitirilmesini sağlar. Ameliyat yarası küçüldükçe, ameliyat sonrası görülen enfeksiyon daha az görülür. Açık ameliyata göre çok daha küçük kesiler yapıldığından daha az kan kaybı olur.